ZELFSTANDIG WONEN OP DE HELLING. ACTIE TIJDENS DE WITTE WOEDE

5 maart 2020

Op donderdag 5 maart voeren cliënten en assistenten van meerdere diensten Zelfstandig Wonen actie. Er wordt meer dan 40 procent bespaard op de individuele budgetten van deze cliënten waardoor zij niet langer zelfstandig zullen kunnen wonen. Zij zullen noodgedwongen moeten verhuizen naar woonzorgcentra of revalidatiecentra als de besparing niet wordt teruggedraaid.

Eind vorig jaar werd bekend dat de zogenaamde Correctiefase 2 een enorme impact heeft op de budgetten van cliënten van Zelfstandig Wonen. Zelfstandig Wonen biedt aan 300 personen met een zware fysieke beperking in Vlaanderen dag én nacht ondersteuning voor levensnoodzakelijke handelingen als naar toilet gaan of eten. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap besliste om deze diensten te laten ‘uitdoven’ en een draconische besparing van 40% op de budgetten door te voeren. Hierdoor staat het voortbestaan van Zelfstandig Wonen op de helling.

Nadat 140 cliënten van Zelfstandig Wonen midden januari naar de rechter stapten om de besparing te kunnen terugdraaien, komt nu ook een groep van hen donderdag op straat tijdens de actie van de Witte Woede. Zij stellen dat er geen alternatief is voor de zorg die Zelfstandig Wonen nu aanbiedt. Door deze hallucinante besparing zal de kwaliteit van de zorg en de personeelsinzet zodanig dalen dat op korte termijn zorg continuïteit en bijgevolg een volwaardig en zelfstandig leven voor de cliënten onmogelijk wordt.

“23 jaar geleden kwam ik in Zelfstandig Wonen terecht na een ongeval. Door Zelfstandig Wonen kon ik mijn leven uitbouwen. Een zelfstandig leven zonder restricties van opstaan en wassen, eten en drinken, werken en vrije tijd, slapen gaan. Ik engageerde me als vrijwilliger in tientallen organisaties. Met het budget dat ik nu overhoud kan ik slechts enkele uren per dag hulp krijgen terwijl ik net 24u/7 hulp nodig heb. Hoe kan minister Beke dan beweren dat iedereen een budget gekregen heeft op basis van zijn zorgnood? Mijn hele leven, dat van mijn mede-cliënten én van de zorgverleners wordt onderuit gehaald. Immoreel! Daarom doen we deze actie.”, aldus Chris Iemants, één van de trekkers van deze actie.

Hun boodschap is duidelijk: Gebruikers en personeel voeren samen actie voor het behoud van diensten Zelfstandig Wonen met de huidige visie en de huidige kwaliteit. Een duidelijk signaal naar Minister Beke om deze mensonwaardige maatregel terug te draaien.

Naast de actie tijdens de Witte Woede plant de groep nog een actie omtrent de openingszitting van de gerechtelijke procedure eind april.

Meer info

Chris Iemants, Cliënt Zelfstandig Wonen, chris.iemants@telenet.be

Veerle Vanderstraeten, Assistent Zelfstandig Wonen, vdstraetenveerle@Hotmail.com