Bo Meyvaert, Brugge

Ik zal me even kort voorstellen, zodat je mijn bezorgdheid beter zal begrijpen. Ik ben Bo Meyvaert, 29 jaar en ik woon samen met mijn poes Jacky al zo’n 8 jaar in Brugge. Ik heb celebrale parese. Daardoor ben ik voor vele dingen afhankelijk van derden.

Ik woon in een focusproject waar ik 24 uur op 24 adl-assistentie kan oproepen. Voor de andere taken doe ik dagelijks beroep op thuisverpleging en ook familiezorg komt driemaal per week koken en mij helpen bij huishoudelijke activiteiten. Ik doe ook beroep op poetshulp. Poetshulp en familiehulp betaal ik uit eigen middelen, van mijn tegemoetkoming, en dus niet van mijn Persoonsvolgend Budget, pvb. Daardoor is mijn familie verplicht om elke maand € 200 bij te springen anders kom ik niet rond in de maand.

Ik zou graag dichter bij mijn familie gaan wonen. Er is namelijk ook een focus project dichter bij mijn familie maar van een andere Organisatie, als ik nu die stap zou zetten verlies ik mijn zorg garantie en bovendien heeft de organisatie in kwestie mij al laten weten dat ik punten te kort heb om dezelfde zorg te kunnen bieden die ik nu heb.

Ik hoor jullie al denken, je moet eens samen zitten met een budgethouder organisatie, maar dan denk ik mooi niet. Want zodra dat je iets veranderd aan je contract met je voorziening/verblijf of dienst waar je beroep op doet valt mijn zorg garantie ook weg. Dus eigenlijk wordt ik tegen de muur gezet! Onrechtstreeks ben ik gedwongen om in brugge te blijven wonen, zolang  dit nog kan tenminste want door de besparingen van de regering dreigt alle gelijkaardige concepten gelijk focus wonen te verdwijnen. Als ik aan dat denk word ik letterlijk ziek! Want ik wil focus wonen niet meer in ruilen voor een andere vorm van een voorziening,

Voor ik in Brugge kwam wonen heb ik nog in een voorziening gewoond voor mensen met een fysieke beperking. Waar je in een groep leeft, verplicht wordt om mee te doen aan activiteiten, samen eet, op een vast bepaald tijdstip moet gaan slapen  en als je toch eens later bent door dat je weg bent geweest moet je zelf regelen hoe je in je bed geraakt met je vrienden of familie. Wat je in een focus wonen niet hebt, hier kan je 24 op 24 oproepen wel eens waar soms met een wachttijd maar dat neem ik er graag bij, want dankzij deze dienst kan ik zelf bepalen hoe ik de dingen doe en in een voorziening kan je geen eigen huisdieren hebben.

Voor veel mensen is focus wonen een luxe vorm van zelfstandig wonen, misschien is dit zo voor de regering en bepaalde instanties. Omdat wij beschikken over 24 uur op 24 assistentie indien nodig. Maar het is wel door die 24 op 24 assistentie dat wij ons eigen leven kunnen bepalen zoals ik al zei. Door deze dienst kan ik deel uit maken van de maatschappij hoe ik ben en wanneer ik wil. Zo ga ik in één keer in de week één middag in de week helpen op een schoolje bij mij in de buurt. Waar de leerlingen in mijn ogen echt deugd van hebben want zo leren ze, dat iedereen anders is maar toch deel kan uitmaken van de maatschappij!

Begrijp mij niet verkeerd, ik versta ook dat er moet bespaard worden om de begroting terug in evenwicht te krijgen en ik wil ook niets liever dat de wachtlijsten voor persoonsvolgend budget te krijgen ook weg gewerkt wordt. Maar wat ik niet begrijp, tien jaar geleden werd een dienst zelfstandig wonen nog gepromoot en krijgt een dienst of zelfstandig wonen te bezwijken, door al deze beslissingen dat de regering heeft genomen. Minister Vandeurzen en zijn raadgevers hebben in de tijd gezegd dat zij alle instanties hebben gehoord voordat zij het nieuwe structureer plan voor de zorg gingen in werking stellen. Ik denk dat dat niet helemaal klopt, want er lijkt erop dat de diensten zelfstandig wonen zijn overgeslagen! Wat echt niet kan, vind ik zelf want een project gelijk focus wonen is een super mooi concept die moet blijven bestaan hoe het nu bestaat!!!

Ik vraag u heb ik geen recht om te wonen waar ik wil, zoals jullie ook wonen waar jullie het liefst wonen!